Byggingen av Hasle Tre går raskere enn forventet

Skal man rekke å se fremtidens kontorbygg reise seg på Hasle, må man skynde seg. Byggingen av det 3000 kvadratmeter store massivtrebygget HasleTre går nemlig enda raskere enn forventet

Seltor er stolt entreprenør på prosjekt Hasle Tre i Oslo.

Artikkel fra https://hoegheiendom.no/aktuelt?article=derfor-reiser-dette-bygget-seg-i-rekordfart

HasleTre er det første trebygget i Höegh Eiendoms portefølje. Med ombruk som den viktigste føringen i prosjektet, er det allerede planlagt hvordan bygget kan demonteres og ombrukes en gang i fremtiden.

– Vi er ferdige med de arbeidene vi kjenner godt til, som graving, fundamentering og støping av kjeller, så nå er det et byggesett i tre med prefabrikerte elementer som blir heist og montert. Det går veldig fort, mye raskere enn det vi er vant til fra tradisjonelle prosjekter, forteller Atle Sundby, prosjektdirektør i Höegh Eiendom.

– Dette har vært en enda morsommere prosess enn vi trodde. Vi er de første i Norden som monterer sammen et massivtrebygg med treplugger og trekomponenter.. Det er gøy å være innovativ og se at vi får til noe, og folk er veldig engasjerte i det vi holder på med, sier Sundby.

Det fire etasjer høye trebygget ved hovedinngangen til Vinslottet på Hasle, skal ha utadrettet virksomhet i førsteetasje, og arealeffektive kontorlokaler i etasjene over. Kontorene er allerede fullt utleid til Redd Barna, mens det er ett ledig lokale igjen på bakkeplan på cirka 200 kvadratmeter.

Først i Norden

Både byggherre, entreprenør og arkitekt har observert mange nysgjerrige blikk fra forbipasserende på Hasle, samt fra naboer i leilighetene, på restaurantene og kontorbyggene rundt. Mange stopper opp og tar bilder, og elevene ved Wang Ung i nabobygget følger også nysgjerrig med.

– Det er deilig å se at bygget endelig blir realisert og at det går så fort. Det er et veldig detaljert og presist byggesett som er levert, og byggingen går raskere enn montørene hadde planlagt, sier arkitekt og partner Jørgen Tycho i OsloTre.

– Vi har strukket vår kunnskap til det ytterste, for det finnes ingen referanseprosjekter. Vi har introdusert noen nye løsninger, deriblant at vi bruker færre skruer enn det som er vanlig. Alle fester er tre mot tre-forbindelser, og vi bruker som de første i Norden et system med svalehaler laget av kryssfinér som bankes inn i treelementene og låser konstruksjonene. Disse kan bare trekkes rett ut når bygget skal demonteres en gang i fremtiden. Dette er neste generasjons trebygg, men vi bruker urgamle teknikker tilpasset en moderne og industriell produksjon, sier Tycho.

Prosjektsjef Peter Persson i Seltor merker også at det er stor entusiasme rundt bygget.

– Det er veldig god stemning på byggeplassen. Fra brakkeriggen ser vi også at folk som går forbi på gaten stopper opp og ser på bygget, og den entusiasmen smitter over på oss som jobber her, forteller han.

– Arkitektene har gjort en god jobb. Det er mye nytenkning, med fokus på tre, gjenbruk og ombruk. Har man vært i bransjen så lenge som jeg har vært er dette veldig gøy, for det er en litt annen måte å tenke på, sier Persson.

Minimalt med svinn

Ola Marius Pedersen er prosjektleder i KPP og byggherreombud på HasleTre. Han opplever også at det er noe helt unikt ved massivtrebygget på Hasle.

– Vi har jobbet med dette prosjektet i godt over et år allerede, og vi har gledet oss til å se råbygget reise seg. Når man er vant til å se stål og betong, er det noe helt annet å se et trebygg reise seg. Det er stille, ryddig og pent på byggeplassen, og alt virker lunere fordi det benyttes varmere materialer, sier Pedersen.

– Vi har mange miljøkrav – så mye som mulig skal være ombrukbart og demonterbart. Vi jobber derfor kontinuerlig med å skaffe ombrukte bygningselementer, som ventilasjonsaggregater, dører og lyddempende elementer fra brukte himlingsplater. Og fordi alt er prefabrikert unngår vi svinn, kapp og avfall, forteller Pedersen.

Naturlig lyddemping

Selv om Persson og Seltor har bygget i massivtre tidligere, er metodene som benyttes på HasleTre noe helt nytt.

­– Når vi stabler delene sammen og monterer dem med treplugger blir det ikke så mye støy. På en byggeplass er det vanligvis mange harde lyder, men her er alt bråk med pigging i betong og slikt borte. Også blir man jo glad av å se tre – det gir et veldig pent inntrykk, sier Persson, og får støtte av arkitekten:

– En fordel med en trebyggeplass, er at den er lynrask og det er lite bråk. Det er ikke noe metall, betong eller boring – det er som et stillegående byggesett. Men det aller beste er at det lukter helt nydelig! sier Tycho, som roser Höegh Eiendoms vilje til å satse et banebrytende bygg som HasleTre.

– Det er modig og fremtidsrettet. Vi mener det er slik vi må bygge i fremtiden – både med biologiske materialer og med ombruk i tankene. Det er fantastisk at de satser på dette, og vi har hatt et veldig godt samarbeid så langt, sier arkitekten.

 

   

Oversiktsbilde fra arkitekt Oslotre

Fra oppstart i november 2021